Historiek vereniging

De viering van de 75ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid in 1905 ging gepaard met stoeten en optochten. Enkele gelukkige bezitters van een fiets oogstten het meeste succes in de stoet. Met kleurig versierde fietsen trokken ze ook naar Peer. Zo werd op 5 augustus 1905 de Neaniasclub gesticht. Neanias is het Griekse woord voor vrijgezel. Er werden cavalerietrompetten aangekocht en al vlug was het trompetterskorps de meest geliefde attractie uit de omgeving.

In de periode voor 1914 vierde de veloclub hoogtij. De uitstappen gebeurden met de fiets. De leden droegen een witte pofbroek tot onder de knie, een donker sportvest, een witte pet (klak), zwarte kniekousen en schoenen. De trommelaars werden meegevoerd op een tandem zodat ze de handen vrij hadden.

In 1930 werd het zilveren jubileum gevierd met een lange reeks zomerconcerten. Een hete luchtballon werd opgelaten, een hele belevenis in die tijd. Enige domper op de feestelijkheden was dat het vlees voor het feestmaal verbrand was (de koks waren in slaap gevallen).

Bij de viering van 50 jaar Neaniasclub, kreeg ze de titel “Koninklijke” en dus de officiële benaming werd “Koninklijke Muziekmaatschappij Neaniasclub Beverlo”. Bij de feestelijkheden behoorden een vaandelwijding en een voorstelling van de nieuwe uniformen. Op dit moment telde de vereniging ruim 100 muzikanten.

In 1975 werd het 70-jarig bestaan gevierd samen met het 5-jarig bestaan van het trommelkorps. De jaarlijkse zomerfeesten kenden hier een hoogtepunt met onder andere het optreden van de Nederlandse groep Teach In, pas winnaar van het Eurovisiesongfestival.

In de jaren ’80 en ’90 maakte de Neaniasclub onder impuls van voorzitter Lucien Plees geregeld reizen naar Tenerife. Van ’86 tot ’96 zouden er in totaal vijf vliegtuigreizen georganiseerd worden. Een vijftigtal muzikanten en een honderdtal sympathisanten waren meestal van de partij. In hotelpark Ten Bel gaven de muzikanten gesmaakte optredens weg, ondermeer aan het zwembad, maar ook in de concertzaal.

In 1980 vierde men op feestelijke wijze het 75-jarig bestaan. Vijf jaar later, bij de viering van 80 jaar Neaniasclub, telde de vereniging meer dan 100 actieve leden. De viering van 85 en 90 jaar (zie foto) Neaniasclub ging telkens gepaard met een galaconcert in het Casino in Beringen, waarbij dan ook telkens hulde gebracht werd aan dirigent Leon Vanheel.

In 2005 werden er ter gelegenheid van het 100-jarige tal van festiviteiten georganiseerd en was er bovendien de uitgave van het boek “100 Jaar Neanias Club Beverlo, van veloclub tot harmonieorkest” door Paul Van Moll en François Cruysberghs. Tijdens de academische zitting werden toespraken van verschillende gastsprekers uit de politiek en uit het muziekverenigingsleven gehouden. En tijdens het Retro Candlelight dinnerconcert waren er gelegenheidsoptredens van velofanfare, de vroegere drumband en het ex-majorettenkorps ook een concert van het harmonieorkest o.l.v. Bert Minten, met een repertoir “van toen tot nu”.

Vandaag telt het orkest een 65-tal muzikanten en is het meerdere keren per jaar te zien zowel binnen als buiten de stadsgrenzen van Beringen.